page

Tuesday, 22 May 2012

Kojun Balik

Syukur Alhamdulillah, harini merupakan hari yang paling gembira sebab sugar glider aku (kojun)  akhirnya  balik..Kebiasaannya aku amek air sembahyang dekat luo rumah, sambil2 tgk cage yg aku letak dekat bawah rumah. Mane tau kalau2 sugar glider yg hilang tu masuk dalam cage.

Tapi harini, bukak je pintu belakang rumah, aku perasan kucing mengejar something. Mase tu x berape clear sbb masih mamai baru bangun tido. Tapi hati rase x tenang dan macam nak tgk ape yg kucing tu kejar2. Rupe-rupenye kucing tu tgh kejap sugar glider aku. Ape lagi, aku teros tangkap r. nampak sgt sugar glider aku macam takowt dan penat. sampai die gigit aku kuat2. Mase tu x rase ape la, janji aku dapat balik sugar glider aku. Tapi pikir2 balik, hebat gak sugar glider aku ni sbb boleh melawan kucing.haha

Bile dapat tangkap balik jer aku teros bawak masok umah bagitau adik aku.haha sebab die pon tolong aku cari .Tak tau nak cakap macam mane sebab terlalu gembira sampaikan lepas subuh x tidur. teros kemas umah. Rase lega bile jumpe balik~3 hari hilang pastu jumpe balik :) Lepas ni saye akan lebih berhati-hati

Saturday, 19 May 2012

Bad Day

kojun, balikla...
18/05/2012 merupakan hari yang sangat memilukan. Mane taknye, sugar glider kesayangan hilang. Semuanya bermula pukul 11.00 malam. Lepas buatkan yougurt tuk sugar glider macam nak main2 dengan die kejap sebelum tidur. Ntah macam mane tergerak hati tuk keluar rumah nak tengok kucing2 sambil bawak sugar glider. Tibe2 sugar glider tu boleh lompat pulak dan teros tuju bawah rumah.

 Mase tu hati memang dah x bole nak kate ape la. Bawah rumah tu dahla gelap, banyak barang, kotor pulak tu. So nak taknak kene jugak masuk. Sape2 yang mengalami situasi macamni confirm akan masuk bawah rumah. Mane taknye. bela sugar glider dari die garang sampai jinak. Sape tak sayang. Dah la harge die mahal. Kalau beli yang lain pun takkan same.

baru je beli cage ,huhu
So aku masuk bawah rumah cari sugar glider ni gune lampu henset. Nasib bek adik aku tolong cari jugak. Kalau sorang2 lagi mati aku. Dahla terpakse mencangkung nak masuk bawah rumah tu. Berpeluh-peluh satu badan cari sugar glider. Mane taknye sampai 1.30 pagi still duk bawah rumah cari. Bayangkanlah 2 jam terpakse mencangkung, berpanas, bergelap, kotor lagi. Perasaan dalam hati memang dh xboleh nak ape-ape.

Last2 menyerah jugak. Dah x bole nak buat ape lagi. Sebelum masuk rumah, aku letak cage+sleeping pouch die kat bawah rumah dengan harapan die bau dan masuk. Pastu mandi jap sebab dah basah satu badan, melekat pasir2 lagi. Lepas mandi, kuo balik rumah mane tau tibe2 die kuo. Tapi xde jugak. Malam tu memang x boleh tido. So aku zikir je banyak2 doa supaya jumpe balik~
Tapi subuh tu bangun lepas solat subuh still x jumpe. Memang xde rezeki nak jumpe die. tapi papepun aku still mengharapkan satu keajaiban. Baru sehari beli cage baru, die dah ilang. dah la kawasan umah ni byk kucing, Harap2 Kojun kuat macam tuan die.. AKU AKAN TETAP MENCARI DAN MENUNGGU -mood sgt sedih

Tuesday, 15 May 2012

BiBik Sementara

Assalamualaikum & Salam sejahtera sume :)

Ni dekat tol ayer keroh,sempat lagi bergambaq. 
sebelom berpisah. tutp muke sbb nangis 
Semalam baru sampai ke kampung halaman pukol 8 malam. Merempit x hengat sampai kematu bontot,haha. Dah la x makan dr pagi. Sampai2 umah je ade lauk asam pedas mak eton. Ape lagi......kite makan dulu. Badan letih sangat, macam nak mintak urut jer. Mase atas moto  tersangap-sangap ngantuk, bile dh sampai umah x bole tido la pulak.

Pukol 11 umah dh shunyi shepi (sebutan shila amzah) macam dah pukol 3 pagi jer. So bosan sangat men la laptop atas toto, last2 laptop mati sendiri sbb terlalu panas,haha. Memang suruh tido kowt.

yg sorang ni x sedih pon :) taula moto laju
Pagi tadi memang satu hari suntuk kemas umah dengan barang2 study. Memang mengalahkan bibik. Mane nak kemas ruag tamu, mane nak kemas bilik dengan baju2, mane nak kemas sangkar kucing serta kuihnya, mane nak kemas sugar glider dengan kuihnya juga, mane nak kemas depan rumah, mane nak basuh moto lagi .

fuhhhh~ penat x hengat. Tapi papepon sume dah settle dengan jayanya,haha. sampai magrib kot. Barulah hati tenang nak buat ape2.

Monday, 7 May 2012

-P0P Corn -

Assalamualaikum & Salam sejahtera


Petang2 memang best kalau dapat "ngeteh" kan ? Lagi2 kalau dengan family @ kengkawan. Borak2 + main dengan kucing,haha. Saje nak berkongsi, dekat taman aku duduk ni tiap2 petang ade lori jual roti lalu masuk tiap2 lorong. Kalau nak beli panggil je, nanti die berhenti la. Kiteorang panggil die lari toyol sebab sambil die menjual, die jugak bukak lagu Allayarham Sudirman. Tiap kali sampai depan umah mesti part lagu "Toyol" haha.Aku rase satu taman dah boleh hafal lagu sudirman sebab tiap hari lagu yang sama.Kuat x hengat pulak tu~

Haa, gambar yg kat sebelah ni la bende yg wajib aku beli kalau die lalu depan umah. Beli pulak bukan 1 tapi kadang-kadang sampai 4,haha.Bukannye ape, sebab kat umah ni kan salu tengok movie. So x lengkap la kalau xde popcorn kan. Baru ade feel macam dalam panggung wayang,haha

Pakcik drebar tu pon dh hafal kalau aku tahan lori die, kalau x beli popcorn mesti beli popcorn,haha. Buat pulak air teh o panas petang2. Memang ade UMPHH... So bagi sape2 yang nak beli popcorn tiap2 petang boleh la menyewa di taman Merak Mas Durian tunggal :) haha, kelas ko jah~

TiTas ~

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Pukol 5.29 pagi.-Lagi 3 jam 30 minit ade exam paper TITAS (Tamadun islam dan tamadung asia), tp still x tido lagi.huhu. Mane taknye, stdy pon x abis lagi. Biasela student yg sgt cemerlang, study pon last minit. Tapi siap boleh update blog lagi. haha

Bukannye ape, tibe2 teringat yang lagi 2 hari rupenye dah abis exam. Pastu masing2 buat haluan sendiri. Sedih rase bile nak tinggalkan kawan2, UTeM, negeri melaka. Lepas ni memang dh x jenguk melaka la kowt sbb dh x sambung belajar dekat melaka :(

Subjek TITAS ni macam subjek sejarah jugak cume lebih terperinci tentang tamadun islam, melayu, cina dan juga india. Kalau sebot pasal sejarah jew mesti ramai yg kate bosan kan.haha.memang pown, tapi x sume la.Depends pada orang jugak. Tapi aku memang dari dulu x minat sgt dengan sejarah ni. Sampaikan mase form 5 boleh tido dalam kelas tiap kali waktu sejarah. Dapat pulak subjek tu time last2 skali. Cikgu pon dh masak sgt sampai malas nak tegur,haha...Last2 result pon bersejarah jugak la.

Tapi sebenarnye kalau dipikir betul2, subjek macamni lah yang sangat membantu pointer kita.So nak tak nak kene bace jugak sebab kalau nak harapkan paper lain belum tentu kite confirm boleh jawab. Dapat pulak kalau lecturer yang mengajar tu memang pandai amek hati student, x bosan, cantik. Perghhhhh...Papepun mesti buat yang terbaik. Bassha!!!

Wednesday, 2 May 2012

Dexter ( si kemek yg comel)

Assalamualaikum & Salam Sejahtera sume :)

5 Mei- Harini 1st paper final exam tahun akhir..Senang sgt soalan die.Hint yg diberi bulat2 kuo dlm soalan (mata keatas tangan kebahu), Tgh tensyen ni bek update pasal kucing baru  si Dexter ni,haha..Baru beli isnin kelmarin..Si Dexter ni jenis flat face. Lame dah mengidam nak jenis persian flat face ni. Tapi la ni baru dapat,haha. Mane tak, harge die  4 angke tuu. Tapi sebelum beli dh usha byk kedai..Ade yg sebijik mcm Dexter toke kedai tu jual RM 2.8k. Aku memang salu beli barang kucing kat kedai 2. Kire regular customer la kirenye. Tapi tawar punye tawar dapat RM 2.5k jer. dah mcm duit ptptn tuk 1 sem plak,haha

Tapi si dexter ni  x beli kat kedai yg salu aku beli barang kucing, tp beli dekat kedai lain dgn harge jauh lagi murah..Nak tau bape ?? haa, sape nak tau tanye la, hehe. Si Dexter ni jantan, Mak Bapak ni memang jenis flat face.Tapi bapak die highnose, mmg cantik la. Siap berdaftar lagi. Dulu  x bape minat jenis flat face ni sbb muke die macam  anjing bulldog, haha. Hidung x mancung lansung. Kalu kucing jenis hidung kemek harge die mahal. Lagi kemek lagi mahal. Tapi kalau manusia hidung kemek x laku sgt, haha.
Ntah mcm mane  boleh minat jenis flat face pulak. Dexter lahir pade 14 feb 2012.Lebih kurang bezday Makwe aku pulak.Oppss. Color die red tabby tapi x bape pekat la. Makan die pulak Royal canin 32. Mule2 boleh tahan lagi,haha. Mane tak, jename royal canin mahal sgt. Tapi boleh dikategorikan sbgi makanan kucing paling bagus la. Kate nak kucing sihat + cantik. So kene la bekorban sikit. Ni sume kan pelaburan utk mase depan.x gitu ?

Dexter yg comel..geramnye~
Dexter ni baru sekali suntik vaksin. Vaksin seterusnya pada  9 mei. lagi beberape hari je la lagi. Siap la ko Dexter.Nak jage kucing jenis flat face ni rumit sikit berbanding yg semiflat atau doll face. Mate ni kerap berair. Sebab 2 bawah mate die nampak mcm kotor sikit. Kebiasaannya mmg macam tu la. Lagi2 kalau yg highnose (mate & hidung sebaris) memang ketara sgt. Tapi tu sume bergantung care penjagaan tuan die. Kalu tuan die jage elok2, bersih jugak muke die. X gitu ???

X lame lagi  nak abis study. So sume kucing kene la bawak balik kampung :(  Kalau la abg aku nmpk yg flat face ni mesti die nak. Abg aku pon minat kucing.Minat glr2. Mase skola dulu die yg bela kucing. Tapi kucing biase la. Bukan sekor dua, tapi bayak dh bela. Punye la syg sgt kat kucing, sampai die beli makanan utk kucing die sendiri padahal masih skola lagi. Penah dulu sekor kucing yg die syg sgt masuk bawak van jiran, Mase 2 die g skola. Jiran pon x perasan yg kucing ni masuk bawah van. So si jiran ni pon start la enjin van, TIBE2......bunyi lain macam.jiran ni pon tgk la apebende. Rupe-rupenye kucing abg masuk kat enjin van 2. Lupe nak bg tau name kucing 2 pulak. Kucing tu name die "Tonot", haha. Ntah sape yg bg name 2 agaknye. Aku pon dh lupe. Sambung balik k...haha. Lepas kene enjin van tu, nasib bek si tonot ni x mati. tapi kesian sgt  dua-dua belah telinga die terkoyak sebab kene kipas enjin, huhu. X boleh bygkan mase abg balik skola nak tgk kucing die. Mak dh meleleh air mate dah.Lepas beberape hari telinge si tonot si still luka dan x disangka nak jadi, satu hari tu satu badan si tonot ni dh dimonopoli oleh semut api.mase 2 die pon dh nyawe2 ikan. x boleh nak buat ape. Mood beserah jela.Tapi abg x balik skola lagi. Mak dh bising suh abg balik cepat.haha. X lame lepas 2 abg pon balik skola n skali lagi x boleh bayangkan macamne perasaan die tgk kucing yg die syg dah nyawe2 ikan kene rewang ngan semot api.Lepas beberape minit abg tgk, si Tonot pon menghembuskan nafas yg terakhir. Betul2 mase tu tgh azan magrib. Mood bertambah sedih :( Tapi rse mcm terharu sgt, mungkin si tonot 2 memang dh nak mati tapi die nk tgk muke abg dulu sebelom pergi. Tetibe je pulak temasuk cerita lain.haha
Geram tgk si Dexter ni main.Tekedek kedek kaki die. Tapi papepon ttp comel, haha. Bagi sesape yg ade pengalaman membela kucing jenis flat face ni, share2 la citer atau care penjagaan. Maklumlah, Lah baru nk bejinak-jinak dgn flat face ni :)
Ape tu ?
Kacak x saye :)
Dexter di samping Black

Hye sume :) Name saye Dexter, Kalu ade kucing betine kenalkan la dekat saye <3
Comel x ? haha...Nanti admin akan update pekembangan demi pekembangan pasal baby laki sorang ni ye. So salu la tgk blog ni ok :)


Tuesday, 1 May 2012

Kojun & Casper

Assalamualaikum & Salam Sejahtera :)

Memandangkan kebelakangan ni sg ( sugar glider) amatlah popular terutamanya dlm kalangan remaje, So Lah pon nak la becerita gak psl sg ni. Lah pon  ade bela sg jugak. Sepasang cume x sama umur. Tapi Sekor member punye. Student lagi, paham2 la kan. Nak beli sepasang bajet lebih sikit :)

Lah punye sg betine, member punye plak jantan and lagi mude dari yang betine.. Sekarang harge sg kat pasaran still maintain lagi dlm RM 200- RM250 seekor. Kalau yg dapat lagi murah 2 nasib la. Haiwan eksotik ni jenis gliding marsupial kecil dan Sg ni x berasal dari Malaysia. Dari sumber2 yg Lah tau, sg ni hanya ada dekat Australia, New Guinea & pulau di Indonesia. Jgn x caye kat indonesia ade ok.haha. Tapi walaupun bukan asal dr malaysia, Binatang ni still boleh hidup & membiak kat Malaysia. :) Mungkin Ramai yg tau dan mungkin ramai juga yg tak tau pasal sugar glider ni. ukurannya yg bersaiz serta matanya yg bolat membuat orang tertarik utk membelanya..

ha, ni Kojun,  Lah punye.

Dah la kecik, siap boleh masuk dalam kocek lagi. Pulak 2 dapat yg duduk diam kat bahu kalau bawak jalan2..Arrhgggg!!! tebako je nak ade gak kan. Sebab 2 la Lah beli jugak walaupon mule2 x bape minat.haha..Sugar Glider ni aktif waktu malam & tido pade siang hari. Tapi boleh latih terbalikkan jadual die.makan mase sikit la. Tapi Lah suggest kalau nak bela 2 bio la ade sepasang. Takowt die kesunyian dan kemudian bermuran durja.  Bagi korang yg ade sg , korang perasan x yg tabiat die kalau kite keluarkan dari cage ? mesti die berak + kencing kan.haha


Nak jage die ni xde la susah manenyepun. Makan die pun x cerewet sgt. sugar glider ni suke makanan yg manis. Kebiasaannya org bg buah epal. Tapi Lah bg bual epal + ulat roti + yougurt. Ulat roti memang die suke, Banyak protin. Kalau tgk die makan ulat 2 mcm best je. Siap ade bunyi "krup krup" lagi. Tapi kalau dh bg ulat 2 paham2 la kan. Kalau die berak pon najis die besar n bebau sikit.hehe. Si Kojun suke glr makan ulat, sbb 2 badan die gemok & bulu kembang :)

Ni member punye. Name die Casper ( jantan)

Ha.. Sampai dlm lab pon bawak jugak. jgn x caye


Gemok ( dalam kenangan )

Assalamualaikum & salam sejahtera semua :)

kali ni Lah nak ctr cikit pasal si gemok ni. Si gemok ni kucing kampung biase, tp muke die manis gilak. Mase tahun 1 dan 2 Lah study, Lah kene duduk asrama. Biaselah kan, Junior katekan. Mase tahun 2 ddk asrama, Lah perasan sekor kucing ni (gemok). Kucing kampung biase, tapi muke comel dan badan agak gemok. Sebab 2 Lah dan budak umah pggl die "Gemok".haha

Lah memang yakin glr yg si gemok ni xde org bela. kire macam kucing jalanan jugak la die ni. umur die mase 2 mcm 4 bulan la kalau nak diikutkan saiz si gemok. Tapi disebabkan kecomelan die ni, Lah teros amek bawak masok rumah. kalau x silap amek gemok ni waktu magrib. Excited punye psl, mlm 2 gak Lah ajk kawan g beli sangkar + pasir tuk die. kire lengkap la dengan bekas berak die & collar :) . Member umah sume kate "ko ni excited giler" haha.

1st time masok sangkar si gemok ni..
Comei x ? gemok ni gegurl 
Sangkar die memang letak dalam rumah, tapi letak si gemok ni dlm sangkar waktu mlm je. Siang lepas la g merayap jln2 umah org. Kalau lapo die pandai la balik. Si gemok ni jenis x kesah, independent. Sampai satu hari, perot si gemok mcm makin besar & memang syak die ni bunting. Mane taknye, Sosial sgt... lapo baru tau nak balik.haha. lepas bape bulan die bunting die beranak. Si gemok ni x beranak dekat dlm umah Lah, tapi die beranak kat umah kawan lah. Lepastu kawan Lah pun bagila tau. So Lah pun bwk la balik rumah.

Tapi mase die ade anak 2, kiteorang dah nak abis sem. Anak si gemok pon kecik lagi. Nak x nak memang kene tinggalkan sebab cuti sem 2 bulan.Lepas 2 bulan plak dh duduk umah sewa.Mase 2 tawakal jela. Harap2 si gemok dapat jage ank die dengan baik.. Miss u gemok :)

Black (pure DLH)


Assalamualaikum & Salam sejahtera :)

Haa...Gambar yang atas ni kucing Lah gak.Name die "Black".Mane taknye, kesian tgk mimi sorang2 xde kawan nak main. So, Lah beli la pasangan die. Black ni Lah beli kat Melaka dengan harge RM***,haha. Color die memang black tapi bawah badan die color perang. Black ni pure DLH, so bulu die memang lebat. Haa, ape tu DLH ?

Bagi yg x tau, DLH tu stand for "Domestic Long Hair" .Jgn salah paham ye sebab DLH & persian ni x same, dan merupakan 2 breed yg berbeza. Kalau persian muke die flat & bulat, hidung die kemek.Kalau kucing breed DLH plak hidung die mcm kucing kampung, agak mancung dan mukenye panjang.
Macho x ? Black ni muke je nmpk garang tp kalo dgr bunyi die mcm nak gelak pun ade.Bunyi mcm ank kucing ,haha
Ikowt pengalaman Lah, Persian ni ade jenis gak. Byk la jenis die.Tapi yang paling Lah minat persian jenis Chinchillah. Memang gorgeous. Nanti entry seterusnya Lah buat psl jenis2 kucing plak la. Lagi senang paham nnt ok.

Lah tertarik dgn si black ni sbb bulu die memang lebat. Color tolak tepi,haha.  Mase 2 x pikir ape, yg penting kalau buat jadi baka memang cantik.Color mate die plak oren,memang cun la. Kire bela kucing ni satu pelaburan jugak la. Cantik 2 memang cantik,tp harge die pun cantik jugak la. Tapi kalau dah ade anak, jual pon masyuk.haha. Sebenonye 2 pon salah satu sbb Lah bela  selain minat kat kucing kalo korang nak tau,haha. Tapi apekan daya, si Black ngan si Mimi masing2 belom cukop dewase.
haa,nmpak kan.color die ade perang2 cikit
dah macam mop lantai

Budak kecik ni x takowt langsung. Penat black asyik kene kejar.So lps ni kene belajar wat muke lagi garang 

fotogenik x saye :)
Mimi & Black sedang berasmaradana <3

Owner die x hensem mcm black. So pedulikan,haha
mase ni umur black baru 8 bulan ,tp badan die besar + berat..Baka baik katekan
Latest pic Black.

Kalau ade ape2 pertanyaan atau ade story nak share,sila-sila la ye :)

Mimi ( si Kucing pertama )



Assalamualaikum & salam sejahtera :)

Tiba-tiba terasa macam nak buat blog pulak, haha. Ni semua gara-gara terbaca blog orang yang selalu update pasal kucing la. Pagi-pagi buta pon jadi. Semangat punya pasal, haha. Untuk pengetahuan semua, Lah sebenarnye minat sangat dengan binatang, terutamanya yang berbulu. Tapi kalau nak dikatakan binatang yang paling Lah suka, semestinya kucing :). Tak tahu macam mana boleh minat kucing, Tapi kalau nak diikutkan sejak sekolah menengah lagi memang dah minat, sampaikan kalau pergi jalan-jalan, mata mesti melilau tengok rumah orang ada bela kucing ke tak,haha. Nak beli kucing waktu sekolah memang tak dapat la kan. Nak korek mana duit. Jadi pendam jela angan-angan nak ada kucing sendiri. 

Nak jadikan cerita, satu hari semasa Lah dalam latihan industri (praktikal), memang nafsu nak beli kucing x dapat nak tahan. Mana taknye, dari sekolah tahan nak beli. Masa buat latihan industri pulak dapat duit elaun, jadi memang hati kata beli...beli...jangan tak beli..haha.Masih segar dalam ingatan, pada 16 Jun 2011,Lah disuruh pergi ke bandar atas urusan pejabat. Kebetulan pulak mak Lah pun nak ikut beli barang. Opss, macam mane pulak tiba-tiba boleh mak nak ikut ni, Tadi kata tengah buat praktikal kan. ^.^"...Sebenarnye Lah buat praktikal dekat je dengan umah family, nak bajet,haha. Haritu memang semangat gila, bukan sebab atas urusan kerja, tapi sebab nak beli kucing. Lah tinggalkan mak dengan kawan die dekat pasaraya, lepastu Lah pergi pet shop. Mak pun tak tau yang anak die nak beli kucing, haha. Biasalah kan, style budak-budak sekarang. Beli dulu baru bagitau mak bapak. Kalau tak, memang tak dapat la jawabnye :) betul x ?

Ni la die si Mimi..Kucing pertama Lah. Nama pun MiMi,of coz la betina
Gambar atas tu, masa baru beli. Belum sampai rumah lagi. Masa ni umur die 3 bulan kata tuan kedai.Color die x sekata, tapi tertarik disebabkan bulu die. Lah tak kesah sangat warna ape, tap yang penting jenis bulu dia. Maklumla, dah lama buat observation pasal kucing katekan. Bukannya apa, ada jenis kucing yang Mix. Jadi bulu die ala-ala jer. So x berape nak lawa.Kene pandai2 la, kalau x ade kedai yg jual kucing yg bulu ala2 ni dgn harge yg mahal.Usha2 dulu ok :)
Mimpi kene tangkap agaknye ~
video
Video atas ni mase 2 hari selepas beli si Mimi. Baru nak makan minum. dah lapo sgt agaknye
Ade sesiape nak lawan mate ?

Ni latest picture, kat Pantai Klebang Melaka

Lah namekan die mimi sbb teringatkan seseorang. Walaupon die xde besame, harap2 kucing ni boleh ganti ilangkan boring,haha. So, kepada sape2 yang ada pengalaman yang lebih kurang sama, ataupun tak sama langsung, kongsi la cerita anda atau komen ye. Jangan Lupe nantikan next entry :)